Chorujesz na celiakię albo masz nietolerancję glutenu? Wiemy, jakim wyzwaniem może być dla Ciebie skomponowanie pysznego, bezglutenowego śniadania. Pieczywo i owsianka nie wchodzą w grę, ale to nie znaczy, że Twój pierwszy posiłek w ciągu dnia musi być nudny. Sprawdź pomysł na wyśmienite, słodkie, bezglutenowe śniadanie – kaszę kukurydzianą z mlekiem i owocami!
Kasza kukurydziana – bezglutenowa, pyszna alternatywa
Kasza kukurydziana bezglutenowa to bardzo lekkostrawna kasza, przypominająca nieco kaszę mannę. Można ją włączyć do diety osób uczulonych na gluten, nietolerujących glutenu lub chorujących na celiakię. Można z niej wyczarować wartościowe, smaczne i bezpieczne dla dzieci i dorosłych posiłki bez glutenu. Możesz wykorzystać ją do zagęszczenia zup, przygotowania włoskiej polenty, zrobić z niej budyń albo kaszkę na śniadanie z owocami.
Kaszka kukurydziana na mleku z owocami PRZEPIS
Czego potrzebujesz, żeby przyrządzić kaszkę kukurydzianą?
- 50 g kaszy kukurydzianej,
- 200 ml mleka – może być napój roślinny,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka miodu albo innego słodzika,
- owoce.
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko z wodą w rondelku. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10 minut aż zgęstnieje. Kiedy kaszka będzie gotowa i odrobinę ostygnie, dodaj miód i owoce do ozdoby. Jeśli chcesz, aby kaszka kukurydziana miała bardziej owocowy smak, zmiksuj ulubione owoce w blenderze i dodaj do kaszy. Taka kolorowa, owocowa kaszka przypadnie go gustu nawet małym niejadkom.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.