Najpopularniejsze diety

Jaka patelnia do smażenia steku sprawdzi się najlepiej?

• Zakładki: 15


Przygotowanie idealnego steku zależy nie tylko od mięsa i przypraw, ale też od obróbki. Niemałe znaczenie w całym procesie smażenia ma… patelnia. Aby przygotować pyszny stek w domowych warunkach, musisz dobrze go wysmażyć, a do tego przyda się właśnie dobra patelnia. Ten artykuł pomoże Ci wybrać najlepszą patelnię do smażenia steków.  

Patelnia do steków – na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim sprawdź grubość dna. Grubsze dno pozwoli lepiej nagrzać całą powierzchnię patelni, a dzięki temu mięso upiecze się równomiernie. Niezwykle ważny jest też materiał wykonania patelni. Szefowie kuchni polecają często patelnie ze stali nierdzewnej, które nagrzewają się szybko i równomiernie. To propozycja dla doświadczonych, dlatego że brak dodatkowej powłoki non-stick może powodować przywieranie mięsa do dna patelni. Aby uniknąć przypalenia steku, natłuść mięso i rozgrzej patelnię przed smażeniem. 

Wielu szefów kuchni wybiera patelnie żeliwne lub tytanowe. Patelnie żeliwne są ciężkie i dość długo się nagrzewają, ale wynagradzają to równomiernym rozprowadzeniem ciepła. Plusem patelni tytanowych jest nieprzywierająca powłoka, którą trudno zarysować. Dość podobne właściwości mają tańsze patelnie ceramiczne. Zwróć też uwagę, czy wybrana patelnia jest przeznaczona na kuchenki gazowe, elektryczne czy na indukcję. Jeżeli masz już komplet garnków na indukcję, wybierz patelnię przeznaczoną do płyt indukcyjnych. Dopasuj patelnię do steków do swoich potrzeb i poziomu umiejętności, aby cieszyć się najlepszym smakiem ulubionych steków.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
23 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.