Wapń, kluczowy pierwiastek biogenny, jest niezbędny do zachowania zdrowia organizmu, szczególnie prawidłowego funkcjonowania serca oraz utrzymania zdrowych kości i zębów. Choć tradycyjnie uważa się, że głównymi źródłami wapnia są produkty mleczne, współczesne wątpliwości dotyczące jakości i sposobu przetwarzania tych produktów skłaniają do poszukiwania alternatywnych źródeł. W tym kontekście jęczmień i chlorella zyskują na popularności jako potencjalne źródła wapnia. Czy jednak ich wchłanialność w organizmie jest wystarczająca?
Substancje antyodżywcze – co to?
Substancje antyodżywcze to naturalnie występujące związki chemiczne w żywności roślinnej, które mogą utrudniać lub nawet blokować wchłanianie substancji odżywczych. Typowe substancje antyodżywcze to m.in. kwas fitowy, taniny, lektyny, inhibitory proteaz i kwas szczawiowy (tzw. szczawiany). Również błonnik może mieć działanie antyodżywcze.
Pomimo że mogą być niekorzystne dla przyswajania składników odżywczych, pełnią istotną rolę zarówno dla roślin, jak i dla ludzi – na przykład fitany mogą pomagać w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów. Dlatego nie chodzi o całkowite wyeliminowanie tych substancji.
Substancje antyodżywcze w zielonej żywności
- Kwas fitowy występuje w jęczmieniu, jest jego naturalną częścią. Nie ma go jednak w liściach młodego jęczmienia, które wchodzą w skład popularnego suplementu! Wapń jest wiązany przez białka roślinne: kalmodulinę, kalcyneurynę B.
- Kwas fitowy nie występuje w chlorelli. Wapń jest wiązany przez białka alg.
- Kwas szczawiowy obecny jest w jęczmieniu, jednak ponownie głównie w ziarnie, którego nie spożywa się podczas suplementacji zielonej żywności.
Zielona żywność jest zatem cennym źródłem wapnia o bardzo dobrej biodostępności. Ale to nie wszystkie jej zalety! Jęczmień i chlorella Green Ways są także bogate w witaminę D wspierającą wchłanianie wapnia z układu trawiennego. Ponadto zawierają witaminę K w dużej ilości, co z kolei ma kolosalne znaczenie dla wbudowywania wapnia w tkanki docelowe.